Bakan Dönmez: Vatandaş garanti ücreti ödemeyecek
Bakan Dönmez, katıldığı bir televizyon programında deprem sonrası gelişmeleri anlattı. İşte Bakan Dönmez’in açıklamalarından satır başları:
“Üst yapıda hasarları görüyoruz. Altyapıda da ciddi hasarlarımız oldu. Doğalgaz tarafında iletim limitlerimiz vardı. 20 tanesi ciddi hasar aldı. Hasarlı noktalara teknik ekipleri gönderdik. Sorunları giderdik. ilk 4-5 gün içinde.
Elektrik ve doğalgaz tarafındaki şebekelere verilmeye çalışıldı. Elektrikte biraz daha ilerideyiz. Bunların kontrollü işlemleri yapılabilmektedir.
Doğalgazda ALO 187, bazı şehirlerimizde Whatsapp sınırları oluşturulmuş olup, vatandaşlara etiket ile bilgilendirme yapılmaktadır. Firmalar oraya düşen ihbar ve talepleri karşılamaya çalışıyor.
Elbistan gibi pek çok sorunun yaşandığı bölgelerde depremin ilk anlarında -15 derece soğuk hava vardı. Kazanlarında, kazanlarında ve ısıtma sistemlerinde su var. Sıfırın altındaki sıcaklıklardan dolayı donma ve buna bağlı olarak tesisatlarda hasar meydana geldi.
Gazı kapıya kadar getirmemize rağmen ısıtma sisteminde problemler var. Doğalgaz ve sanayi firmaları ile temasa geçtik. Bunları yavaş yavaş denetimli bir biçimde sunmaya çalışıyoruz.
KÖMÜR YARDIMI HAKKINDA
Çadır ve konteyner kentler ısıtmada değerli bir konu. Etkilenen bölgelere 45 bin ton kömür sevk ettik. Çadır kentlerde kalan veya evlerinde hasarsız kalan vatandaşlarımız. Bu bölgelerden gelecek ek talepleri de karşılayacağız.
Katı yakıt açısından ısınma zorluğu yoktur.
BİTKİLERDE SON DURUM NE?
Akşin Elbistan’da 2 adet elektrik santrali vardı. Afşin A ve Afşin B isimlerini verdiğimiz bu santraller ilk depremden olumsuz etkilenmedi ama Elbistan’daki deprem tam da bu bölgede olduğu için oradaki termik santrallerde sorun çıktı ve şu anda tükendi. hizmet. Bakım ve onarım çalışmalarına başladık. En kısa sürede hizmete sokmayı hedefliyoruz.
Arz tarafında başka santrallerimiz de var ve şu anda hem sanayinin hem de şehirlerin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar elektrik üretim sistemimiz var.
İSKENDERUN’DAKİ KURS GEMİSİNDE KAÇ KİŞİ KALIYOR?
Türkiye Petrolleri’nin projesinde ilk gemimizi Filyos’ta kullanıyorduk ve olur olmaz oradaki çalışanları başka yerlere kaydırdık. İlk gemiyi İskenderun’a getirdik. 1056 yatak ile vatandaşlarımız şu anda barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdadır.
Ulaştırma Bakanlığı’nın bir gemisi daha getirildi. İkisi toplam 2.000 yataklı 2 gemimiz var. Geçici barınma ihtiyacını buradan karşılayacağız.
Bir hafta içinde iki gemi daha gelecek. Özel bir kesim ile ayarlanmıştır. Her ikisi de 1500 yatak kapasiteli olan konteynerleri inşa edene kadar vatandaşlar kalabilecek.
KONTEYNERLERİN ELEKTRİK İHTİYACI NASIL KARŞILIYOR?
Güç hesapları yapıyoruz ve konteyner şehirleri hazır hale getiriyoruz. Konteyner bittiğinde eş zamanlı olarak her türlü alt yapı ihtiyacını da tamamlamış oluyoruz.
TATİL VE HAREKET FATURALARI HAKKINDA
Olayın ilk günlerinde tahsilat yapmayacağımızı duyurmuştuk. Hasar durumlarına göre neler yapabileceğimize dair bu çalışmaları yürütüyoruz. Tamamlanır tamamlanmaz Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacak.
Burada yaşayıp deprem bölgesinin dışına çıkanların abonelik işlemlerini yaptırması gerekiyordu. Güvence bedelinin alınmaması gerektiğini söylemek etiktir. Vatandaşlar depremzede olduklarını belgelemeleri halinde Türkiye’nin hiçbir yerinde teminat ödemeyecek.
AKKUYU SANTRALİ’NDE SON DURUM NE?
Şirket, rastgele bir sorun olmadığını açıkladı. Akkuyu’nun iş makinalarını ve işçilerini oradan çektik. Oradaki arama kurtarma çalışmalarının da tamamlanmasının ardından iş makineleri Akkuyu’ya gitmeye başladı. Çalışmalar eski haline döndü diyebiliriz. Önümüzdeki hafta santrale gidip değerleme toplantısı yapacağım.
Akkuyu’yu bu yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyorduk. Oraya gideceğim ve deprem ve diğer konulardaki bahisleri birlikte gözden geçireceğiz.
YAKLAŞIK 270 BİN KONUT
Cumhurbaşkanımız açıkladı. Yerelleştirme çalışmaları hızla başladı. Ertesi günden itibaren temeller atılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hızlı çalışıyor. Depremde binaları yıkılan vatandaşlarımızın bu binaları en kısa sürede inşa ederek hak sahiplerine teslim etmeleri amaçtır. TOKİ’miz bu sınavda başarılı oldu. Hiçbirinde yok olma söz konusu değildir.
Köyler için tek katlı binalar TOKİ’nin çalışma konusudur. Bir an önce kalıcı konutları yapıp hak sahiplerine teslim etmeyi planlıyoruz.”