Haber

“ABD’nin 180 gün süreyle insani yardım yapılabileceği açıklaması apaçık bir ikiyüzlülüktür”

Karhamanmaraş İki merkezli depremler komşu Suriye’de büyük yıkıma neden olurken, resmi ölü sayısı 3 bin 400’e ulaşmış görünüyor. 11 yıldır ABD destekli rejim değişikliği ve ‘Ilımlı İslam’ projesinin vurduğu Suriye’de, deprem sonrası enkazı kaldıracak ağır iş makineleri, yaralılara yardım edecek tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Bu değil Amerika Birleşik DevletleriVe ABYaptırımlar büyük sorun. Suriye Dışişleri BakanlığıVe Suriye KızılayıBM ve uluslararası topluma davetlerde bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ortak EsmaSuriye’ye yardım göndermeyen Batılılarla birlikte Halep’teki deprem bölgesini ziyaret ederken,’ insanlık dışı ‘ diye eleştirdi. Suriye parlamentosu ‘diyen bir bildiri yayınladı Suriye halkına uygulanan haksız kuşatma ve tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin derhal ve derhal kaldırılması davet edildi.

Yardımların Suriye’ye yalnızca Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Lübnan, İran, Irak, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile Cezayir ve Hindistan’dan ulaştığı görülüyor. Lübnan, ABD ve AB yaptırımları nedeniyle Şam’a iniş yapmak istemeyen uçaklara yardım amacıyla Beyrut Havalimanı’nı açtığını, fiyat ve vergi alınmayacağını açıkladı.

BM Genel Sekreterinin daveti üzerine Antonio Guterres Hayat Tahrür-üş, Suriye al-Water kontrolünde bölgeye giren rutin BM konvoyuna atıfta bulunurken, çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Ancak ” Şu anda hiçbir yaptırımın bizi Suriye halkına yardım etmekten alıkoymadığını herkes çok net bir şekilde anlamalı.” Örtülü terimlerle Birleşmiş Milletler’de ülkeyi temsil eden hükümete ilişkin genel açıklamaların ötesine geçmemiştir. BM İnsani İşler Sorumlusu Martin Griffiths’in hafta sonu Türkiye ile birlikte Halep ve Şam’ı ziyaret ederek rapor sunacağı belirtildi.

Dünyadan yansımaların yağması üzerine ABD, sarsıntı yardımı için Suriye’ye 180 günlük yaptırım muafiyeti getirdiğini açıkladı. Açıklamada ‘ABD yaptırımlarının meşru insani yardımı hedef almadığı’ ifadeleri yer alırken, muafiyetin şarta bağlı olduğu görülüyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı ise ABD’ye yönelik sert açıklamalarda bulundu. Sözcü Mao Ning, ABD’nin Suriye’nin “jeopolitik saplantıları”ndaki rolüne atıfta bulunurken, bugün hala Suriye petrolünü ve tahılını çaldığını hatırlattı. Mao ayrıca Suriye’ye yönelik tek taraflı yaptırımların derhal kaldırılması çağrısında bulundu.

Bu koşullarda dikkatler Türkiye’de. Tıpkı Türkiye illerinde olduğu gibi depremden etkilenen Suriye ile de siyasi normalleşme sürecine giren Ankara’nın ne yapacağı merak konusu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye yönetimiyle ‘kapıyı açmaktan’ söz etse de yerini belirtmedi. Diplomatik kaynaklar, Türk havalimanının Suriye geçişlerinde kullanılmasına izin verileceğini belirtiyor.

6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremden iki gün önce kızıyla birlikte Beyrut üzerinden Türkiye’ye gelen Şam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatay-İskenderun-Samandağı üçgeni. Mehmet Yuva ile konuştuk.

‘Deprem Türkiye’de olduğu gibi Suriye’de de büyük yıkıma neden oldu’

prof. Mehmet Yuva, yıkıcı depremin Türkiye’de olduğu gibi Suriye’nin sınır bölgelerine paralel kent, kasaba ve köyleri ile Lazkiye Kablo hattına uzanan bölgede büyük yıkıma yol açtığını söyledi:

“Türkiye’de yaşadığımız çok şiddetli ve yıkıcı bir depremdi. Suriye’nin kıyı kentleri Kablo ve Lazkiye ülkemizde 7.7 Richter ölçeğinde ölçülen ancak güç deşarjı 11 olarak analiz edilen çağın en güçlü ve yıkıcı depreminde büyük yıkıma maruz kaldı. fay sınırı Hatay’ın İskenderun, Arsuz, Samandağı, Lazkiye, Kablo illerinden geçen bir hat. Bu sınırdaki tüm şehirler bu şiddetli depremin sonuçlarını yaşadı. Ve çok değerli bir yıkım yarattı. Ama unutmayalım ki Halep’in kuzeyinde yani Antep, Maraş ve Urfa hattımıza yakın Suriye’nin şehir, kasaba ve köylerinde de önemli tahribata yol açtı. Hatta dün Afrin’de mevcut en büyük hastane görüntüleri olan ölülerin hastane koridorlarında ve çatılarında olduğunu gördük. Kesin görüntüyü Samandağı, Antakya ve İskenderun’da da yaşıyoruz.

“O 180 günlük insani yardım bile birçok koşula bağlı”

prof. Yuva, Suriye’ye ağır Sezar yaptırımları uygulayan ABD’yi, deprem nedeniyle 180 gün süreyle insani yardım yapılabileceğini açıkladığında “ikiyüzlülüğün belası” olarak nitelendirdi. Yardımın bile şartlara bağlı olduğunu belirten Yuva, AB ve BM’nin aciz ve ikiyüzlü tavrına dikkat çekerek, yaydıkları insanlıktan nasibini almadıklarının anlaşıldığını vurguladı:

“Şimdi Amerika’nın 180 gün boyunca insani yardım yapılabileceğini açıklaması apaçık bir ikiyüzlülüktür. Aslında çok samimiyetsiz bir yaklaşım. Bugün içeriğini okuma ve inceleme fırsatım oldu. ABD Hazine Bakanlığı’nın yayınladığı açıklamaya baktığınız zaman o 180 günlük insani yardım bile birçok kurala bağlı. Beyler önce bu yardımların koordinatörleri ambargo listesinde mi yoksa kara listede mi olduğuna, hangi kuralları getirdiğine bakacak. Bu onaylar 180 gün içinde verilebilir. Nitekim Suriye halkı çok ihtiyaç duyduğu bu yardımların bu devlet içinde verilmesini ‘zulüm’ olarak görmektedir. Bunu halkın karakterini ve devletin karakterini yakından bilen biri olarak söylüyorum. Bu anlamda ABD’nin aldığı bu karar öncesinde AB ve BM’nin ne kadar aciz ve ikiyüzlü olduğunu, insani yardım diye propagandasını yaptıkları ne kadar çok çalışmanın insani olmadığını ve insanlıktan nasibini almadığını görebiliriz. hiç.”

‘Yayladağı kapısını açmaya bir bakanlık yazısı yeter’

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın Hatay/Yayladağı sınır kapısını bir an önce açması gerektiğini belirten Yuva, bu kapının sadece Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bir bakanlık yazısına istinaden 2013’te kapatıldığını hatırlattı.

“Türkiye, Suriye ile bire bir şansı paylaşan, şoku yaşayan, acıyı paylaşan, sevinçleri ve kederleri birlikte yaşayan iki nadide komşu ülkedir. Bu yüzden radyo programınız için çok teşekkür ederim. Çünkü siz bu konuyu gündeme getiren, önemini kavrayan ender gazeteci ve radyo programcılarından birisiniz. Bunun için size Suriye halkı adına teşekkür ediyorum. Türk Dışişleri Bakanlığı’nın bir an önce Hatay Yayladağı sınır kapısını açması gerekiyor. Yani dönemin dışişleri bakanı olan Ahmet Davutoğlu’nun Mayıs 2013’te bakanlık yazısıyla Hatay/Yayladağı’nı kapatma ve geçişleri engelleme kararı, bakanlar kurulu kararı olmadan, hatta bire bir karar; Yani bakanlar kuruluna, cumhurbaşkanlığı kararnamesine gerek kalmadan kaldırılabilir ve bu kapı yeniden açılacaktır.”

‘Hatay’da gerekenden fazlası var. Kapının açılması güzel bir dayanışma örneği oluşturacaktır.

Hatay’a özellikle son iki günde çok sayıda yardımın ulaştığını belirten Prof. , Keseb bölgesinden başlayarak. Yuva, Suriye halkının yüreğindeki burukluğun ve öfkenin de bununla yatışacağının altını çizdi:

“Yayladağı kapısının açılması beraberinde iki kıymetli şey getirecekti. Özellikle dün ve bugün Hatay’a muhtaçlıktan çok daha fazlası geldi ve geliyor. Hala yollarda onlarca kamyon var. Bugün İskenderun’da dört TIR’ın boşaltılması ve dağıtımında aktif rol aldım. Gerekenden çok daha fazlası var. Örneğin bu TIR’lar direkt olarak yollarına devam etmekte ve İskenderun’a 100-180 km uzaklıktaki Lazkiye ve Kablo şehirlerine yardımlarını hızlı bir şekilde ulaştırabilmektedir. Çünkü Suriye 10-11 yıldır yıkıcı bir savaşa maruz kaldı. İnsanların gerçekten bu tür bir yardıma ihtiyacı var. Artık Türk TIR’ları Hatay Yayladağı sınır kapısından girdiğine göre, bu yardımları önce Keseb bölgesinde yoğun olarak yaşayan Ermeni kardeşlerimiz alacak. Türk ve Ermeni kardeşliğinin ve dayanışmasının güzel bir örneği. Oradan Türk konvoylarının Banyas’a, Lazkiye’ye, Kablo’ya, Sünnilerle Alevilerin, Türkmenlerle Arapların, hatta Kürt kardeşlerimizin ve Çerkezlerin bile ortasında yaşadığı bu coğrafyaya girmesi en azından Suriye halkının kalbindeki burukluğu giderecek ve Türkiye’ye olan öfkeleri, acıyan yüreklere merhem olacaktır. olacak. Bu güzel bir dayanışma örneği oluşturacaktır.”

‘Bugün nasıl Türk ve Rus uçakları İskenderun limanı için birlikte çalışıyorsa…’

Türkiye’nin Suriye ile iş birliğinin ikili siyasi ilişkilere manevi açıdan değerli bir katkı sağlayacağı görüşünde olan Yuva, Yayladağı kapısı dışında Şam ile olan hava koridorunun bir an önce açılması gerektiğini vurguladı:

“Ve en azından bu işbirliği gerçekten beklenen ve olması gereken ikili siyasi çıkarlara paha biçilmez bir manevi katkı sağlayacaktır. Bu nedenle hızlı bir şekilde bu kapı açıldı, ardından hava koridorunun uçuşu yani Türkiye’den gelen uçaklar… Bugün olduğu gibi Türk ve Rus uçakları İskenderun Körfezi’nden deniz suyunu, çıkışları da İstanbul’a kaldırdı. İskenderun Limanı’nda pil ve fiber taşıyan ambar ve konteynerler halen devam etmektedir. dört gündür devam eden yangını birlikte söndürme konusunda güzel bir örnek gösterirlerse bu uçaklar, erzak taşıyıp havadan atarak Halep’in kuzey bölgesindeki o beldelere çok hızlı bir şekilde ulaşabiliyor. Hava koridorunun açılması en azından önümüzdeki dönemlerde yapılması gereken Ankara Şam İstanbul kruvaziyer seferleri ve Türk Hava Yolları sivil hava taşımacılığına imkan sağlayacaktır. Tüm bu yolu U dönüşü yaparak, Kızıldeniz ve Lübnan semalarını kullanarak veya Irak’tan uçarak daha uzun mesafeler kat etmesi gerekmeyecek. Böylesine olumlu sonuçları olacak bu adımın bir an önce atılması gerekmektedir. Dışişleri Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı, muhalefet ve hükümet olarak bunun sadece telaffuz bazında değil, hareket bazında ve yarın değil bugün hızla yapılmasını canı gönülden rica ediyor ve rica ediyoruz. ”

‘Deprem ruhumuzu yıpratmasın’

prof. Yuva, Hatay’dan sosyal medyaya Suriyelilerle Türklerin çatıştığı haberlerinin prestij olmasını isterken, muhalefeti de sorumlu davranmaya davet etti. Ev, ” Arapları, Türkleri, Kürtleri ve Sünnileri ile Hatay eşsiz bir coğrafyadır. Deprem çok önemli tarihi eserlerimizi en azından ruhumuzu zedelemedi.” söz konusu.

“Tedavülde görüyorum, sosyal medyayı ve klavyeyi çok sorumsuzca kullananlar olduğunu da görüyorum. Elbette iktidarın zaafları ve eksiklikleri eleştirilecek, onu daha iyi hale getirecek öneriler olmalı. Ve tabii ki muhalefetin sorumlu davranması gerekiyor. Bazı sorumsuz sosyal medya kullanıcıları, Suriyelilerin Hatay’daki Alevi bölgelerine saldırmaya hazırlandıkları, yağmalara Suriyelilerin de katıldığı, bu bölgelerde Suriyelilerle Türklerin çatıştığı gibi saçma sapan bu haberlere itibar etmesinler. . Sahadayız, görüyoruz, mükemmel bir dayanışma ve kardeşlik var. Arapları, Türkleri, Kürtleri ve Sünnileri ile Hatay coğrafyası eşsiz bir coğrafyadır. Maalesef bu deprem kıymetli tarihi eserlerimize zarar verdi. En azından hayatta kalan ruhlarımıza zarar vermeyecekler. Siyasi çıkarları için de bu deprem olayını istismar etmesinler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort