Haber

Beydağ’da üretilen kestane unu çölyak hastalarına şifa

Beydağ Belediyesi Çomaklar Mahallesi’ndeki Kestane Unu Üretim Tesisi’nde yıllardır özenle üretilen kestane unu büyük beğeni topluyor.

Beydağ Belediyesi üretime ve üreticiye destek verirken, kurduğu tesislerle de bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunuyor. Bu kapsamda Beydağ Belediyesi Kestane Unu Üretim Tesisi’nde çölyak hastalarına şifa olarak doğal glutensiz kestane unu üretimi yapılıyor.

“ÜRETİM DEVAM EDİYOR”

Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, kestane yetiştiriciliğinin Beydağ’ın vazgeçilmezi olduğunu belirterek, Kestane Unu Üretim Tesisleri’nde kestane unu ürettiklerini ve katıldıkları tüm fuarlarda bu paketli kestane unlarını halkın beğenisine sunduklarını belirtti.

Başkan Yılmazlar, “Tesisle ilgili hâlâ birkaç eksiğimiz var. Bunları tamamladığımızda daha seri üretime geçerek üreticimizin ürünü olan kestanenin katma değerini artıracağız. Kestane unu çölyak hastaları için büyük değer taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer projelerimize her zaman destek oluyor. Yeni projeler üreterek çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçemizde ev hanımlarının ve pastacılığa meraklı kadınların kestane unuyla yaptığı çalışmalar yaptırıyor ve denemelerimize devam ediyoruz. “Her şey ilçemiz çiftçisinin gelişimine yardımcı olmak ve halka güvenli gıdayı ulaştırarak çölyak hastalarına ve glüten duyarlılığı olan vatandaşlara yeni bir ürün kazandırmaktır.” söz konusu.

İstanbul, Ankara, İzmir gibi önemli fuarlarda büyük beğeni toplayan kestane unu Beydağ için büyük değer taşıyor.

“KESTANE UNU”

Başkan Yılmazlar, dünyanın en güzel kestanelerinin Türkiye’de yetiştiğini belirterek, “Yıllardır başta İtalya, Almanya, Lübnan ve Katar olmak üzere 32 ülkeye ihracat yapan ülkemizin dünya kestanesindeki rolü giderek artıyor” dedi. her yıl pazar. Ege Bölgesi’nin şirin ilçemiz Beydağ’ın kestane üretiminde değerli bir payı var. Beydağ’da; Ovacık Yaylası ve Çomaklar Mahallesi’nde üretilen kadim ürünümüz kestanenin büyüklüğü yıllık 5 bin ton civarındadır. Ne yazık ki bu değerli bölgelerdeki kestane ağaçları ormanlık alanlarda kaldığı için hastalıkla mücadelede bazı zorluklar yaşamaktadırlar. Hastalık nedeniyle her geçen üretim dönemiyle birlikte verim düşüyor. Artık safra arısı adı verilen bir hastalık başladı. Kestane üreticilerimiz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile çalışmalarımıza başladık ve hastalığı ortadan kaldırmaya çalışıyoruz.

Kestanelerimiz Kestane Unu Tesisimizde hijyenik olarak işlendikten sonra kapalı sistem fırınlarda kurutularak değirmende hiçbir katkı maddesi ilave edilmeden un haline getirilmektedir. “dedi.

“DOĞAL OLARAK GLUTENSİZ”

Kestane unu; Kestane ununu hammadde olarak kullanan çölyak hastaları, kek, hazır gıda ve bebek maması üreticileri ile kestane ununu tercih eden tüketicilerin ilgi odağı olacağı biliniyor.

“Herkesin ve ihtiyacı olan herkesin yanında olabilmek harika bir duygu.”

Beydağ kestane unu hem lif hem de protein açısından oldukça zengin bir üründür. Bu çalışma özellikle çölyak hastaları için sağlık açısından da ilgi çekici. Bölgede kestane yetiştiği için geçmişi kestane üretimiyle hemen hemen aynıdır. Yani ilçede kestane unu üretimi yarım asırdır devam etmektedir. İlk başta eski usulde üretilen kestane, zamanla yerini makinelere bıraktı. Şu anda bile bu bölge dışında kestane unu üretimi yok denecek kadar azdır. Bu nedenle bu çalışmaya özellikle dikkat çeken Önder Yılmazlar, kestane ununa en kısa sürede coğrafi işaret alarak işin değerini daha da taçlandıracaklarını belirterek, bunu yapabilmenin çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti. Başta çölyak hastaları olmak üzere ihtiyacı olan herkesin yanında olmak.

Önder Yılmazlar, çölyak hastalarının hayatları boyunca glutensiz besinlerle beslenmek zorunda kaldıklarını da anlatarak, proje kapsamında bu hastalar için pahalı olan yerine düşük fiyata glutensiz kestane unu üretileceğine dikkat çekti. ithal glutensiz un. Yılmazlar, bu sayede hastaların tüketmek zorunda olduğu glutensiz gıda fiyatlarının da düşürülebileceğini belirtti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-tosya.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu